Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun Tarihçesi

01.07.2021 556

 Divriği İmam-Hatip Lisesi, Bakanlar Kurulu Kararı ve 17/09/1976 tarih ve 423/11017 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün yazısı doğrultusunda 22 yerde açılan İmam-Hatip Liseleri arasında 18. sırada yer almıştır.

 Kurum binası olarak önce ilçedeki Kur'an Kursu binası düşünülmüş ancak dernek yetkililerinin muhalefeti sonucu tedrisat bu binada başlayamamıştır. Arayışlar neticesinde mülkiyeti Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait Vakıf  Talebe Yurdu binası 02/11/1976 tarihinden 02/11/1977 tarihine kadar  geçici olarak okulumuza tahsis edilmiştir. Ancak bu binadan da kısa süre sonra çıkarılmak istenmiştir. Yine arayışlar neticesinde okulumuz 1977-1978 Eğitim Öğretim yılını Mustafa Necati İlkokulu'nda tamamlamıştır. Bu süre içerisinde Divriği Ulucamii yanında Asiye Tahmaz mirasçıları tarafından hibe edilen arsa üzerine Okul Koruma Derneği tarafından bugünkü binanın inşasına başlanmıştır.

 Okul binasının zemin katı, Dernek yöneticilerinin ve ona gönül verenlerin azim ve gayretleri sonucu  bir yılda tamamlanmıştır. Halkımız tarafından çeşitli güçlüklerle yapılan binamız henüz kurumadan ve çatısı yapılmadan 10/11/1978 tarihinde kendi binasına taşınmak zorunda kalmıştır. Kendilerini devamlı hayırla yâd ettiğimiz o güzide insanların samimi gayretleriyle 1984 yılına kadar geçen zamanda I. kat tamamlanmış, II. kat karkas halinde üzeri çatı ile kaplanmış duruma getirilmiştir.

25/03/1983 tarihli Dernek genel kurulunda alınan karar doğrultusunda İmam-Hatip Lisesi mülkiyeti hazineye, intifası İmam-Hatip Lisesi olmak şartıyla Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiştir.

1985 Mali yılı bütçesinden büyük onarım için ayrılan 5.500.000 TL ödenek ile okulun kaplaması ve son kat ikmali gerçekleştirilmiştir.

1987 yılında okul bahçe ve çevresinin ihata ve tanzimi yapılmıştır.

1992 yılında okulumuza kalorifer tesisatı döşenmiştir.

1997 yılında okulumuz pencerelerinden bir kısmı PVC pencerelerle yenilenmiştir.

2000-2001 Eğitim-Öğretim yılında okulun içi ve dışı tamamen boyatılmıştır.

2002'de 3 tonluk su deposu ve hidrofor hizmete girmiş, kalan pencereler PVC yapılmıştır.

2006-2007 Eğitim-Öğretim yılında bütün tuvaletler yenilenmiştir.

2008 yılında Uygulama Mescidi ve Okul Kütüphanesi tamamen yenilenmiş ve Ulaştırma Bakanlığı vasıtasıyla okulumuza modern on artı bir Bilgisayar Laboratuarı kazandırılmıştır.

2009 yılında okulun içi tamamen boyatılmış, dışı ise Ulucamii çevre düzenlemesi nedeniyle boyatılmamıştır.

2010 yılında yıkım kararı çıkarılmış ve bu doğrultuda yeni bina yapımı için 2010 yılı yatırım programına Divriği İmam-Hatip Lisesi de dahil edilmiş ve 4.500.000 TL lik ödenek ayrılmıştır.

Yeni bina yapılacak arazi aramaları neticesinde önce Milli Eğitim Vakfı'na ait Karamahmut mahallesindeki arsa talep edilmiş ancak bütün girişimlere rağmen arsa alınamamıştır.

Belediye imar planında yaklaşık 1994 yılında İmam-Hatip Lisesi olarak okullar bölgesinde belirlenen Aşağıhamam mahallesindeki özel mülkiyete ait arsa kamulaştırılmak istenmiş ancak sahipleriyle anlaşılamadığından vazgeçilmiştir.

Divriği'nin önde gelen esnaflarından olan ve şuanda İstanbul'da ikamet eden Nevzat AYDIN, annesi ve kardeşleriyle beraber babaları Hüsnü AYDIN'dan kalan 2438,76 metre karelik Kültürlü mahallesindeki evlerinin bahçesini okul yapımı için bağışlamışlardır. İlgili protokol 09/04/2010 tarihinde Kaymakamlık makamı ile karşılıklı olarak imzalanmıştır.

Okulun yapımı için 03/02/2011 tarihinde ihale yapılmıştır.

Okulumuz yeni binasında 2012-2013 eğitim öğretim yılı itibariyle eğitime farklı yeniliklerle başlamıştır. Okulumuzda ilk defa derslik sistemine geçilmiştir. 56 kişilik pansiyona sahip olan okulumuz hayırseverlerimizin katkılarıyla yenilenmeye devam etmektedir. Bu vesileyle okulumuza mescit, fen laboratuvarı, çok amaçlı konferans salonu, yatakhane, yemekhane ve tarih-coğrafya dersliği yaptırılmıştır. Ayrıca okulumuz Milli Eğitim Bakanlığının hayata geçirdiği F@TİH projesi kapsamında olduğundan sınıflarımıza etkileşimli tahtaların kurulumu tamamlanmış ve teknolojik alt yapısı güncellenmiştir.

Kuruluşundan günümüze kadar okulun yapımında, hizmetinde emeği geçen başta halkımız, ilk öğrencilerimiz, dernek görevlilerimiz, müdürlerimiz ve öğretmenlerimiz olmak üzere yeni yapılan binanın arsasını bağışlayan AYDIN ailesine, vesile olan Metin ATEŞTENYILMAZ'a ve hayırseverlerimize en içten duygularımla şükranlarımı arz ediyorum. Allah hepsinden razı olsun.

Bu okul şimdiye kadar sizlerin gayretiyle bu noktaya geldi. İnşallah bundan sonra da yoluna aynı kararlılıkla ve eğitim hamleleriyle devam edecektir.

 

                                                                                            Yaşar SÖYLER 

                                                                              Okul Müdürü